logo Kaptein tweewielers
Review: Etxeondo arm- en beenstukken

Etxeondo (spreek uit: etsjondo) is een kledingmerk uit het Baskenland. Een echt familiebedrijf, net als Kaptein, die alles in hun eigen fabriek in Spanje maakt. Dit doen ze al sinds 1976 en er zijn heel wat profrenners die graag hun kleding dragen.

Deze arm- en beenstukken van het merk Etxeondo zijn zo gemaakt dat ze perfect op je lichaam aansluiten. In de knie en elleboog holte zitten ze wat strakker en aan de buitenkant van de knie en elleboog vormen ze goed om het gewricht. Je hebt dus een linker en rechter exemplaar voor zowel de arm- als beenstukken.

Afgelopen weken heb ik ze vaak gebruikt. Zodra de temperatuur onder de 15 graden duikt is het lekker om ze te dragen. Afhankelijk van het type activiteit gebruik ik ze tot ongeveer 5 graden.

Tijdens het MTB-en kan je namelijk prima met arm- en beenstukken rijden tot zo’n 5 graden. Het is een explosieve inspanning dus je lichaam wordt goed warm. Hetzelfde geldt voor een rondje cyclocross. Als je gaat gravellen dan kom je soms op wat meer open stukken, dus dan ga je wellicht wat sneller naar een winterbroek. Datzelfde geldt uiteraard voor wielrennen.

In dit blog lees je meer over het gebruik van laagjes. Deze Etxeondo arm- en beenstukken horen zeker tot je standaard outfit!

Hiervoor reed ik altijd met de meer vormloze arm- en beenstukken van andere merken. Ik moet zeggen dat het strak passende van Etxeondo me erg goed bevalt. De gebreide stof zit lekker en sluit overal mooi aan. Enig minpuntje is dat de beenstukken tijdens explosieve inspanningen (dus veel staan – zitten) wat afzakken. Een rubber grip aan de binnenkant zou dat wellicht verhelpen. Naast dat ze lekker zitten zien ze er ook nog eens mooi uit met geborduurde logo’s. De armstukken kosten €29,- en de beenstukken €35,-. Scherp geprijsd voor kwalitatief hoogwaardige kleding van Etxeondo!

Deze Etxeondo Luze beenwarmers en Etxeondo Goxo armwarmers scoren wat minder op wind- en waterdichtheid. Hiervoor zou je de Etxeondo Ibai arm- en beenstukken kunnen aanschaffen.