logo Kaptein tweewielers
Tough 1000

Dit jaar vond de eerste editie plaats van de Tough 1000. Een vijfdaagse fietstocht van 1000 kilometer door 5 landen (Nederland, Duitsland, Luxemburg, Frankrijk, België en Nederland). Met als doel om fondsen te werven voor de Hartstichting. De tocht gaat over zowel verharde als onverharde wegen met daarin 12.500 hoogtemeters opgenomen.  

September vorig jaar had ik voor mezelf besloten voorlopig niet meer deel te nemen aan georganiseerde sportevenementen. Het gevoel bekroop me steeds vaker dat het de organisatie voornamelijk te doen was om geldelijk gewin. Hetgeen me werd geboden kon ik beter op eigen houtje doen.  

Het voornemen hield niet lang stand. Medio december stuurde een maatje van me de link door van de Tough 1000. December, de periode van het jaar waarin ik het liefst m’n sportdoelen voor het nieuwe jaar bepaal, om zodoende mentaal deze donkere dagen het hoofd te bieden. Vrijwel meteen stond het wel voor me vast: hier ga ik aan deelnemen! 

Niet al te lang nadat ik me ingeschreven had, kwam de wereld in de greep van Corona. Weinig waar de pandemie geen invloed op heeft. Vrijwel altijd negatief, soms positief. Positief voor mij was dat, bij gebrek aan sociale afleiding in kroeg, restaurant, de Paradiso etc. met de daarbij doorgaans genuttigde alcoholische versnaperingen en het wegvallen van woon-werk verkeer, er niet eerder zo makkelijk zoveel trainingskilometers bij elkaar geharkt zijn. Maar ja, wat heb je aan al die trainingskilometers wanneer het doorgaan van het sportdoel aan een zijden draadje hangt?  

Op zondag 23 augustus kwam daarover het verlossende woord van de organisatie in de laatste online deelnemersbijeenkomst. De eerste Tough 1000 gaat door, maar in drastisch aangepaste vorm. De tocht zal ons niet door vijf, maar door één land voeren, namelijk Nederland. Met dat besluit werden natuurlijk de 12.500 hoogtemeters drastisch naar beneden bijgesteld. En daarmee ook het meest uitdagende element van mijn sportieve uitdaging. Maar hé, hij gaat door!  En dat terwijl het ene na het andere evenement noodgedwongen door Corona de handdoek voor 2020 heeft moeten gooien.  

Wat blijft er over van een evenement als de Tough 1000 in tijden van Corona? Buiten die hoogtemeters om? ALLES!  

Het deelnemersveld (27 mannen en 3 vrouwen) werd ondersteund door 15 vrijwilligers en enkele medewerkers van Emolife (dit is de organisatie die door de Hartstichting was ingeschakeld om dit evenement voor hen te organiseren. Zij zijn gespecialiseerd in dit soort evenementen en zijn o.a. ook betrokken bij het organiseren van de LTD Gravel Raid). Een kleine club mensen, waardoor de meesten elkaar al snel bij naam kenden en er gedurende de vijf dagen een intieme en persoonlijke sfeer hing.   

De routebouwer had, ondanks de drastische last minute beslissing om alleen te fietsen door Nederland, schitterende routes in elkaar gedraaid. Wanneer je verkeerd reed kwam dit echt niet door de GPS, maar door jezelf. En er waren plenty gravel paden in opgenomen waar het gele Google maps mannetje zich niet naartoe laat slepen.  

Buiten de avondmaaltijden om (in het originele plan werden deze wel aangeboden) was alles voor de deelnemers geregeld, waardoor je je helemaal op het fietsen kon richten. EHBO, een koers- en bezemwagen, een mecanicien (m’n lifesaver, na 1,5 uur fietsen op dag 1 had ik al een gebroken spaak), twee revisieposten onderweg en gedurende de hele dag werden foto’s geknipt door een professionele fotograaf (waarvan een selectie met de deelnemers werd gedeeld in een groepsapp) en drie man sterk maakte van elke dag een filmpje (inclusief drone beelden) van rond de 3 minuten die een mooie sferische samenvatting vormde van de dag.  

Deze filmpjes vormden voor de deelnemers,  vrijwilligers en crew de afsluiting van het officiële gedeelte van de dag, zo rond de klok van half negen ’s avonds. De ochtend daarop werden ze gedeeld met het thuisfront, waardoor ook zij deelgenoot gemaakt werden van jouw belevenissen tijdens de Tough 1000. 

Alles was tot in de puntjes verzorgd, er sprak veel liefde, bezieling en betrokkenheid uit voor het evenement, de sport en het goede doel. We hebben met 30 deelnemers en 15 vrijwilligers in totaal 58.000 euro opgehaald. Een enorm bedrag natuurlijk met zo weinig mensen.  

Inmiddels is op de site van de Tough 1000 de datum voor de tweede editie aangekondigd: van 14-09-2021 t/m 19-09-2021. Daarmee is de oorspronkelijke opzet iets aangepast. Het gaat nu om 6 dagen en etappes van 160 kilometer. Mocht je voor 2021 op zoek zijn naar een uitdaging op de fiets, zou ik je op basis van mijn ervaring deelname aan de Tough 1000 aanraden in overweging te nemen. 

Groet City Slicker Patrick Baars