Deze rit is het mooist tussen half maart en half mei. Dan staan alle bollenvelden in volle bloei. De route van 96 kilometer gaat over het Brettenpad de stad uit richting de kust. Via de duinen, de bollenstreek en de Ringvaart kom je weer terug in Amsterdam.
Onderweg kom je langs het pittoreske Spaardam. Vervolgens ga je via de Kennemerduinen naar Bloemendaal aan zee. Daar pak je een stuk van de Noordzee route op richting Noordwijk.
Nu al zin in koffie met appeltaart? Op de Lange Velderslag zitten een aantal leuke strandtenten. Vanaf hier pak je nog een mooi stukje gravel mee. Hierna volgt waarop we hebben gewacht: de Bollenstreek!
Prachtige kleurrijke velden vol met narcissen, hyacinten en tulpen. Let wel op want je bent niet de enige! De toeristen komen hier met busladingen tegelijk.
Het Tussenstation in Lisse is een leuke plek voor een lunch. Het is een voormalig spoorwegstation aan het oude traject van Amsterdam – Haarlem – Rotterdam. Het is op 1 januari 1891 geopend. Sinds 17 september 1944 wordt het niet meer gebruikt voor de reizigersdienst volgens de dagelijkse dienstregeling. Wel hebben er nog jarenlang speciale treinen gestopt in het bollenseizoen. Het werd begin jaren negentig bedreigd met de slopershamer, maar sinds 1994 is in het oude station een restaurant gevestigd.
Na de bollenstreek volgt nog een stuk van een ander icoon: de Ringvaart. De Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder is de ruim 60 kilometer lange ringvaart die rondom de Haarlemmermeerpolder loopt. In 1839 is begonnen met graven door duizenden arbeidskrachten. In 1845 was de ringvaart gegraven, maar waren er in de ringdijk nog enkele openingen voor de scheepvaart. In 1848 was de ringdijk voltooid en kon begonnen worden met de droogmaking. In 1852 viel de Haarlemmermeer droog. Aan de Ringvaart bevinden zich de een aantal 19e-eeuwse gemalen. De mooiste is die van Cruquius en daar kom je ook langs.
De Ringvaart volg je totdat je uitkomt bij de molen van Sloten. Deze Molen is een van de weinige in Nederland die (bijna) iedere dag voor publiek geopend is. De molen wordt ook gebruikt als trouwlocatie voor het stadsdeel Nieuw-West. Er is veel te zien over de molentechniek en de geschiedenis van Sloten en Oud Osdorp.
Als je na deze mooie route nog zin hebt in een kop koffie kom gerust langs bij Kaptein op de Marathonweg 14!