logo Kaptein tweewielers
Bij Kaptein moet je wezen

Stefan Bolt is naast een trouwe Kaptein klant ook host van de Live Slow Ride Fast podcast met Laurens ten Dam. Inmiddels zijn er al drie podcasts bij Kaptein opgenomen. Onderstaande tekst komt deels uit één van zijn legendarische intro teksten.

Je vindt ze in de stad van Henk Faanhof en Michel Cornelisse. Van Dylan Groenewegen en Gerrit Schulte. De stad van Post, van Daan de Groot en van de Kneet.

Ze komen uit Amsterdam. Het pittoreske vissersplaatsje aan het IJ.

Daar waar de wielerhistorie als een verlaten herinnering onder een dikke laag asfalt ligt. 

Want óóít was de stad hét bruisende, bloeiende middelpunt van de wondere wereld van de buurtrondes. De Ronde van de Orteliusstraat, die van Frankendaal bij de Meer. Het Havencriterium. De Kruideniersrace van de Westerstraat of de Hartjesronde van de Dapperbuurt. 

De jaren na de oorlog waren de buurtraces – de Red Hook Crits avant la lettre – schering en inslag. Ieder week was het feest. Schulting en Post leerden er de kneepjes van de Koers. 

Wekelijks trokken tienduizenden er op uit om hun helden naar de overwinning te schreeuwen. Je kunt het je nu niet meer voorstellen. Midden in de stad. Sprinten van de Noordermarkt naar de Westerstraat. Zwart van de mensen. Het geschetter van de wedstrijdomroeper, de geur van massageolie. Piepende remmen, korte kreten uit het pak. Op z’n Amsterdams. En de hele buurt hing over de balkonnetjes. Om maar geen glimp te hoeven missen. En wie het eerst bij de meet was, viel de eeuwige roem en een verse rookworst van slagerij Louman ten deel. 

Én de kussen van de rondemiss.

Aan de Overtoom zitten ze. De jongens van Kaptein. Op een paar kilometer van wielerbaan Sloten en op een steenworp afstand van het Olympisch Stadion. En praktisch áán het Vondelpark: de plek waar in 1923 de eerste echte straatrace van Amsterdam werd gehouden.

Dat zeg ik: bij Kaptein moet je wezen. Al sinds 1972. Voor de liefhebber.