logo Kaptein tweewielers
Amsterdamse Cross Competitie

Zondag 13 oktober was het zover: de start van de Amsterdamse Cross Competitie! Om te kunnen meedoen aan de Amsterdamse Cross Competitie moet je lid zijn van een bij de KNWU aangesloten wielervereniging én een KNWU Basislidmaatschap of een KNWU Licentie hebben. Het is jammer dat ze geen funklasse meer hebben. Daarom ben ik toch maar lid geworden van Wielervereniging H.S.V. De Kampioen. Het nieuwe beleid werpt dus wel z’n vruchten af voor wielerverenigingen. Startnummer in the pocket!

De volgende stap was materiaalkeuze. Ga ik op m’n gravelbike of MTB? De weergoden waren niet heel gunstig gestemd. De eerste 2 weken van oktober kwam het met bakken uit de hemel. Locatie van de eerste cross is traditioneel in Nieuwveen. Na zoveel regen leek het meer op een ondergelopen weiland voor een ijsbaan dan op een cross parcours. Dus besloot ik op mijn MTB te gaan. Met vaste vork en S-Works Ground Control banden erop. Deze grove noppen zouden de modder wel moeten afvoeren. Het parcours was echter zo modderig dat zelfs deze banden helemaal volliepen. Na de eerste ronde was mijn fiets denk ik twee keer zo zwaar.

Cross

Al met al had ik een redelijke start en de eerste twee rondes kwam ik nog goed vooruit. Daarna werd het steeds zwaarder. De combinatie van modder, klimmetjes, rennen en scherpe bochten vereisen een goede techniek, explosiviteit en stuurmanskunst. Ik had al veel respect voor mannen als Mathieu van de Poel en Wout van Aert, maar dat is na deze ervaring alleen maar groter geworden!

Dat het zwaar was voor mens en materiaal bleek ook wel uit het aantal DNF. Ongeveer 30 van de 80 deelnemers in de categorie 45- reden de bijna 1 uur durende wedstrijd niet uit. Zelf eindigde ik op een eervolle 39ste plaats. Niet slecht voor een eerste deelname 😉

Net als het mountainbiken en gravellen heeft deze discipline wel mijn hart gestolen. De funfactor is vele malen groter dan op de weg. Het afzien ook…dus de ideale herfst en winter training! Tot de volgende cross!