Maarten Markus, vaste klant en City Slicker, is samen met zijn vriendin gaan bikepacken in Japan. Hieronder een beknopt verslag van dit mooie avontuur.
Waar de reis ook naartoe gaat, een fietsrit zit altijd in verschiet. Fietsen geeft een ultiem gevoel van vrijheid. En des te meer op onbekend terrein. Na vele mooie ritten in binnen- en buitenland was het de hoogste tijd voor een volgende stap: bikepacking. Na eerst drie weken rondreizen in Japan stond de laatste week in het teken van bikepacking. Ons avontuur zou plaatsvinden op het noordelijke eiland Hokkaido. Om te beginnen een paar stats:
Omdat we beiden nog niet eerder serieus aan bikepacking hebben gedaan zijn we op drie punten extra goed gaan voorbereiden: de route inclusief kampeermogelijkheden, investeren in serieuze gear en op zoek naar een lokale partij met goede trekking bikes.
Routestress
Hokkaido is relatief dunbevolkt, mede door de strenge winters. In de zomer is het juist wat milder. Kortom, een perfect fietsklimaat. Op andere plekken in Japan wordt het regelmatig rond de 40 graden en komen eind augustus al de eerste stormen aan land. Hokkaido is dus een goede keuze. Nu nog een route bepalen. Er zijn meerdere natuurparken die allemaal prachtige fietsroutes opleveren. Maar het moet ook praktisch zijn. Een week is te kort om heel Hokkaido rond te trekken en de makkelijkste uitvalsbasis is toch wel Sapporo, de hoofdstad van het eiland. De keuze was aanvankelijk snel gemaakt: Het uitgestrekte en bergachtige Daisetsuzan National Park. Toch hebben we op het laatste moment de route omgegooid. We kozen voor een route die een aantal kleinere natuurgebieden, twee stukken kust en vooral veel meer stadjes en dorpjes aandeed. Hoewel we uiteindelijk veel meer hoogtemeters moesten maken gaf de luxe van verse Ramen (noedelsoep), kampeergelegenheid en koud bier onderweg de doorslag. Bovendien hebben veel dorpjes een lokaal badhuis. Na een dag in het zadel is dat echt een verademing. Belangrijkste tip: kies een route waar er nog net genoeg bewoonde wereld is om een boodschap te doen en waar je (veilig) kan kamperen. Er zijn namelijk ook beren in Japan.
Gear up!
Minstens net zo belangrijk als een route die past bij je ambities, is de juiste gear. Bikepacking is heel anders dan wielrennen. Je gemiddelde snelheid is lager waardoor je lang op de fiets zit om een redelijke afstand te overbruggen. Zowel je spullen als jezelf moet je dus beschermen tegen de weersinvloeden. In Japan kan het zomers behoorlijk regenen. Zeker in het orkaanseizoen dat eind augustus begint. Het allerbelangrijkste is een goede broek. Voor de langere etappes koos ik voor mijn Exteondo Orhi broek. Die zit echt als gegoten en heeft een zeem waar je een hele dag comfortabel op zit. Daarnaast is een regenjas belangrijk om een tropische bui het hoofd te bieden. Op één klim betrok het en begon het te miezeren, uren lang. Mijn knalgele Agu Essential regenjack hield me droog en maakte me zichtbaar. Deze twee items had ik specifiek gekocht bij Kaptein Tweewielers voor langere ritten met kans op regen.
In Japan kochten we nog een ondershirt met lange mouwen. Goed tegen de zon en insectenbeten. Dit was een tip van een Japanse bikepacker die we eerder op de reis tegenkwamen. Zeker in bosrijke gebieden een fijne toevoeging aan je gear. De fietsen, twee uitstekende trekking bikes met verlichting en tassen, huurden we op Hokkaido. Een tent hadden we zelf meegenomen. Voor de volgende keer investeer ik ook in een betere fietsbril. Dat ding staat vele uren op je zwetende hoofd en gaat dan toch wel irriteren. Goede verlichting en zichtbare kleding is in sommige tunnels ook echt een must.
Wil jij ook?
Startpunt voor bikepacken op Hokkaido is toch wel de website van HokkaidoWilds. Voor vragen over de juiste fiets, kleding en andere gear moet je natuurlijk bij Kaptein zijn. Check hier ook meer routes en info voor een bikepacking avontuur. Wij zijn in ieder geval de volgende bikepacking trip al aan het voorbereiden!